In het werk van SWA zijn vrijwilligers onmisbaar. Op deze pagina's vindt u informatie over vrijwilligerswerk in gemeente Albrandswaard.

Wilt u ook vrijwilligerswerk gaan doen?

Dan kunt u via de Vrijwilligersvacaturebank kijken wat bij u past. U komt er de meest uiteenlopende vacatures tegen: van boodschappen doen voor ouderen tot bestuurslid bij een vereniging.

Vrijwilligerswerk en een uitkering

Als u een uitkering heeft en vrijwilligerswerk wilt gaan doen, bent u verplicht om toestemming te vragen. Uitkerings- en overheidsinstanties bepalen wat vrijwilligerswerk is, en wat niet aan de hand van de volgende criteria:

  • Het werk moet een algemeen maatschappelijk belang dienen
  • Het werk mag geen winstoogmerk hebben
  • Het werk mag niet concurrerend zijn met betaald werk
  • Het werk moet een aanvullend karakter hebben en geen betaald werk verdringen


Vraag uw uitkeringsinstantie naar meer informatie over de regels rond vrijwilligerswerk.

Vergoedingen

De organisatie waar u vrijwilligerswerk doet, kan een vergoeding geven voor kosten die te maken hebben met het vrijwilligerswerk. (De organisatie is dit niet verplicht.)
U kunt een vaste, belastingvrije vergoeding van maximaal € 150,- per maand tot maximaal € 1500,- per jaar krijgen. Krijgt u meer vergoeding, dan mooet u dat opgeven voor de inkomstenbelasting.
Mensen met een bijstandsuitkering mogen maximaal € 95,- per maand tot een maximum van € 764,- per jaar als vergoeding ontvangen.
De organisatie kan in plaats van een vast bedrag ook uw echte kosten vergoeden. U moet dan bijvoorbeeld bonnetjes inleveren, of het aantal kilometers dat u rijdt bijhouden. Aan deze vergoeding van werkelijk gemaakte kosten, zit geen maximum. Het is aan te raden om vooraf afspraken te maken over vergoeding van te maken kosten.

Verzekerd als vrijwilliger?

Het kan gebeuren dat u als vrijwilliger schade verzoorzaakt bij iemand thuis, of dat u tijdens het vrijwilligerswerk een ongeval krijgt. De gemeente Albrandswaard heeft een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering afgesloten voor alle vrijwilligers uit Albrandswaard. Deze polis verzekert de kosten die niet door uw eigen verzekering worden betaald. Let op: mantelzorgers en de vrijwillige brandweer zijn van deze verzekering uitgesloten.

Meld schade zo snel mogelijk. Liefst binnen 24 uur.
Wilt u meer weten over de verzekering voor vrijwilligers?
Neem dan contact op met de coördinator van de Vrijwilligersvacaturebank.
Telefoon: 010-5018322 
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

facebook

 

12 september 2019 start Automaatje Albrandswaard

Op 12 september om 10.00 wordt de feestelijke eerste rit gereden waarmee project AutoMaatje Albrandswaard wordt gestart.  Wethouder Mieke van Ginkel en Quido Maas van Gemeente Albrandswaard brengen een deelnemer naar een activiteit van Stichting Welzijn Albrandswaard.

Doel van AutoMaatje is dat mensen met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten vervoeren naar de kapper, dokter/ziekenhuis of een vriendin. Voor de vrijwilliger, het zogenaamde AutoMaatje staat hier een vergoeding van 0,30 cent per kilometer en eventuele parkeerkosten tegenover.

Door AutoMaatje Albrandswaard toe te voegen aan het bestaande plaatselijke vervoersnetwerk kunnen ook minder mobiele mensen weer deel uitmaken van de maatschappij. Het gaat hierbij niet alleen om vervoer van A naar B, maar zeker ook om het onderlinge persoonlijke contact. Boeken van een AutoMaatje kan via SWA. Bel minimaal 2 dagen van tevoren naar 010-5018322. De medewerkers van SWA proberen dan een AutoMaatje te vinden dat op die dag/tijd beschikbaar is.  

Wilt u Automaatje worden?

Inwoners van Albrandswaard die graag vrijwilliger (AutoMaatje) willen worden bij AutoMaatje Albrandswaard kunnen contact opnemen met coördinator Yvonne Schults, 010-5018322 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij neemt dan z.s.m. contact met u op voor een intakegesprek.

Hoe boekt u een rit als deelnemer?

Wie gebruik wil maken van AutoMaatje Albrandswaard (deelnemer) belt vanaf 12 september uiterlijk 2 werkdagen van tevoren met AutoMaatje Albrandswaard, telefoonnummer 010-5018322. De receptiemedewerker van SWA neemt de rit op, koppelt de deelnemer aan een vrijwilliger (AutoMaatje) en vertelt wat het ongeveer gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers en eventuele parkeerkosten ter plaatse. Voor de rit wordt 30 cent per kilometer gerekend. De minimumritprijs is € 2,50 per rit.