In het werk van SWA zijn vrijwilligers onmisbaar. Op deze pagina's vindt u informatie over vrijwilligerswerk in gemeente Albrandswaard.

Wilt u ook vrijwilligerswerk gaan doen?

Dan kunt u via Vrijwilligerswerk Albrandswaard kijken wat bij u past. U komt er de meest uiteenlopende vacatures tegen: van boodschappen doen voor ouderen tot bestuurslid bij een vereniging.

Vrijwilligerswerk en een uitkering

Als u een uitkering heeft en vrijwilligerswerk wilt gaan doen, bent u verplicht om toestemming te vragen. Uitkerings- en overheidsinstanties bepalen wat vrijwilligerswerk is, en wat niet aan de hand van de volgende criteria:

  • Het werk moet een algemeen maatschappelijk belang dienen
  • Het werk mag geen winstoogmerk hebben
  • Het werk mag niet concurrerend zijn met betaald werk
  • Het werk moet een aanvullend karakter hebben en geen betaald werk verdringen


Vraag uw uitkeringsinstantie naar meer informatie over de regels rond vrijwilligerswerk.

Vergoedingen

De organisatie waar u vrijwilligerswerk doet, kan een vergoeding geven voor kosten die te maken hebben met het vrijwilligerswerk. (De organisatie is dit niet verplicht.)
U kunt een vaste, belastingvrije vergoeding van maximaal € 170,- per maand tot maximaal € 1700,- per jaar krijgen. Krijgt u meer vergoeding, dan moet u dat opgeven voor de inkomstenbelasting.

De organisatie kan in plaats van een vast bedrag ook uw echte kosten vergoeden. U moet dan bijvoorbeeld bonnetjes inleveren, of het aantal kilometers dat u rijdt bijhouden. Aan deze vergoeding van werkelijk gemaakte kosten, zit geen maximum. Het is aan te raden om vooraf afspraken te maken over vergoeding van te maken kosten.

Verzekerd als vrijwilliger?

Het kan gebeuren dat u als vrijwilliger schade veroorzaakt bij iemand thuis, of dat u tijdens het vrijwilligerswerk een ongeval krijgt. De gemeente Albrandswaard heeft een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering afgesloten voor alle vrijwilligers uit Albrandswaard. Deze polis verzekert de kosten die niet door uw eigen verzekering worden betaald. Let op: mantelzorgers en de vrijwillige brandweer zijn van deze verzekering uitgesloten.

Meld schade zo snel mogelijk. Liefst binnen 24 uur.
Wilt u meer weten over de verzekering voor vrijwilligers?
Neem dan contact op met de coördinator van de Vrijwilligersvacaturebank.
Telefoon: 010-5018322 
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

facebook