Vraagwijzer is er voor iedere inwoner van Albrandswaard die vragen heeft over wonen, werken, inkomen, opvoeding, zorg en gezondheid. Bij Vraagwijzer kan iedereen terecht voor gratis informatie en advies.

De consulenten van Vraagwijzer geven u informatie, helpen u bij aanvragen, bij het invullen van formulieren en ze verwijzen u door naar de juiste instanties. Samen met u zoeken ze naar antwoorden en oplossingen die bij uw persoonlijke situatie passen. 

Adviestraject
De Vraagwijzer-consulent kan met u samen  op zoek gaan naar het beste antwoord op uw vraag.
De consulent beoordeelt of Vraagwijzer de vraag zelf kan beantwoorden of dat er een doorverwijzing naar het wijkteam noodzakelijk is.

Meest gestelde vragen:

 

Contact en openingstijden Vraagwijzer

Vraagwijzer is iedere werkdag te bereiken op telnr. 010-5011222, maandag t/m donderdag van 09.00-15.00 uur en vrijdag van 09.00 - 12.00 uur.

Als u liever langs komt, kunt u maandag t/m vrijdag tussen 09.00-12.00 uur met al uw vragen terecht op het inloopspreekuur in Het Huis van Albrandswaard.
Adres: Stationsstraat 10, 3161 KP Rhoon. Dit kan zonder afspraak.

Zodra het weer mogelijk is, kunnen de consulenten van Vraagwijzer ook bij u op huisbezoek komen. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

 Foto Margriet

 

 

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zelfstandig kan wonen. Als dit niet lukt zonder hulp, kunt u een beroep doen op de Wmo voor ondersteuning, zoals thuiszorg of huishoudelijke hulp.  
Op de site van de gemeente Albrandswaard vindt u meer informatie over de WMO: www.albrandswaard.nl/hulp-of-zorg-nodig

Aanvragen voor ondersteuning op basis van de Wmo kunnen in Albrandwaard via Vraagwijzer lopen. Formulieren dienen online met DigiD ingevuld te worden. ‘Papieren’ formulieren wijzigen regelmatig. Als u voor het helpen met invullen van formulieren liever met de pen een formulier invult, kan dit bij het callcenter van de gemeente opgevraagd worden (010) 506 11 11. . Voor hulp hierbij of informatie kunt u terecht bij de consulenten van Vraagwijzer. De formulieren zijn ook aanwezig bij het Vraagwijzer-loket.

Informatie Wmo

 

Digitale gemeentegids

In de digitale gemeentegids vindt u alle voorzieningen en diensten van de gemeente Albrandswaard, bijvoorbeeld voor ouderen. Voor meer informatie albrandswaard.smartmap.nl

 

Maatschappelijke Adviesraad Albrandswaard

De Adviesraad heeft als ideaal dat iedere inwoner van Albrandswaard zich onderdeel voelt van de maatschappij, en menswaardig kan leven in de eigen woonomgeving. De advisering van de MAA is erop gericht dat belemmeringen op terreinen als gezondheid, mobiliteit, geweld, verslaving, werkloosheid op een eerlijke en haalbare manier worden opgelost. Daarbij zal zowel aandacht zijn voor preventie als voor compensatie. Ook wil men er voor pleiten dat het gezinsinkomen niet zakt onder wat in Nederland onder het sociaal minimum wordt verstaan.
Ga naar Maatschappelijke Adviesraad Albrandswaard   voor meer informatie.

 

Wijkteams

Vraagwijzer kan desgewenst doorverwijzen naar het wijkteam.

Het wijkteam bestaat uit professionals in de zorg en welzijn die uw vragen kunnen beantwoorden. Er zijn twee wijkteams, een voor Poortugaal en een voor Rhoon.

Het wijkteam heeft twee aandachtsgebieden: ‘jeugd en gezinnen’ én ‘volwassenen’. In het wijkteam werken jeugd- en gezinscoaches, professionals uit de jeugd ggz en voor jeugd met een beperking en maatschappelijk werkenden samen.

 

Samen met Vraagwijzer vormen de wijkteams de ingang tot alle vormen van ondersteuning. Van hulp door een vrijwilliger bij het op orde brengen van de financiën tot en met geïndiceerde, gespecialiseerde hulp.

Het wijkteam is mede bereikbaar via Vraagwijzer Albrandswaard. U kunt telefonisch contact opnemen via (010) 501 12 22 (maandag t/m donderdag van 09.00 - 15.00 uur, vrijdag van 09.00 - 12.00 uur) of zonder afspraak langskomen:

Het Koetshuis, Rijsdijk 17A, Rhoon - inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 tot 12.00 uur.

 

Geheugensteunpunt

Het Steunpunt is voor iedereen die vragen heeft over geheugenproblemen. U merkt bijvoorbeeld zelf dat uw geheugen achteruit gaat. Of u heeft een familielid bij wie u geheugenproblemen ervaart.

Ga naar www.geheugensteunpuntbar.nl

Voor informatie en contact kunt u terecht bij Vraagwijzer (010-5011222).

 

 

HUBA project

Wilt u hulp bij het invullen van uw inkomstenbelasting?

Kom dan naar de belastinginvuldagen!

Veel mensen vinden het invullen van de belastingaangifte een moeilijke klus. Toch kan het iets opleveren. Mensen met een laag inkomen, zoals studenten en ouderen met een klein pensioen, kunnen vaak geld terugkrijgen van de Belastingdienst.

Getrainde vrijwilligers helpen u tijdens de invuldagen met het invullen en versturen van uw aangifte inkomstenbelasting. Natuurlijk gaan we zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens.

Iedereen, jong of oud, die in Albrandswaard woont, een laag inkomen heeft en hulp wil bij de aangifte inkomstenbelasting, kan zich aanmelden bij Vraagwijzer, 010-5011222 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Invuldag 2021
De belasting-invuldagen zijn dit jaar op 3 dagen nl 7,9 en 13 april, iedere dag op een andere locatie. Door de enthousiaste inzet van de vrijwilligers van SWA en een financiële bijdrage van de Lions Club Rhoon Oude Maas kan dit voor de veertiende keer worden georganiseerd.