Skip to main content

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn ,een broer of zus of grootouder. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Albrandswaard worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door Mantelzorg Welzijn Albrandswaard.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. In Albrandswaard kunnen kinderen/jongeren van 12 tot 18 jaar deelnemen aan het kamp voor Jonge Mantelzorgers op 3,4 en 5 juni. Voor de jongere kinderen van 5 en met tot 12 jaar wordt er een zomerspeeldag georganiseerd op 11 juni.

Mocht je zelf een jonge mantelzorger zijn, of kent u een jonge mantelzorger, dan kun je voor informatie en voor het inschrijven als mantelzorger contact opnemen met: mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl

 

Mantelzorg Welzijn Albrandswaard

Mantelzorg Welzijn Albrandswaard ondersteunt mantelzorgers van alle leeftijden. U kunt bij de consulenten Mantelzorg terecht voor advies, ondersteuning en informatie. Daarnaast organiseren zij ook informatieve bijeenkomsten, workshops, ontspanningsdagen en bijeenkomsten voor mantelzorgers.

Ook jonge mantelzorgers kunnen bij hen terecht voor vragen, ondersteuning en activiteiten.

Laat een reactie achter