Skip to main content

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan bijvoorbeeld een ouder zijn die chronisch ziek is of een broer of zus met autisme. De zorgsituatie in het gezin ervaren zij vaak als normaal en het zorgen voor geeft vaak voldoening, daarentegen kan het ook best zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en meer zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Albrandswaard worden er door het Mantelzorg Adviespunt van Welzijn Albrandswaard  speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd .

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje vaak in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Dan kan het fijn zijn om met iemand hierover te praten en je zorgen te delen.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. In Albrandswaard kunnen kinderen/jongeren van 12 tot 18 jaar deelnemen aan het kamp voor Jonge Mantelzorgers van 2 t/m 4 juni.

Mocht je zelf een jonge mantelzorger zijn, of kent u een jonge mantelzorger, dan kun je voor informatie en voor het inschrijven als mantelzorger contact opnemen met: mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl

 

Mantelzorg Welzijn Albrandswaard

Mantelzorg Welzijn Albrandswaard ondersteunt mantelzorgers van alle leeftijden. U kunt terecht voor vragen, ondersteuning en activiteiten.

mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl

 

 

Laat een reactie achter