Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen?

Geef u nu op!

Altijd onze ontwikkelingen volgen?

Inschrijven nieuwsbrief

Heeft u vragen? Wilt u een afspraak?

Laat het ons weten!

Mantelzorg AdviespuntWelzijn Albrandswaard Mantelzorg icon

Zorgt u voor een langdurig zieke, gehandicapte of hulpbehoevende in uw familie of directe omgeving? Bij het Mantelzorg Adviespunt kunt u informatie, advies en begeleiding krijgen.

Mantelzorg kan intensief en belastend zijn. U staat er niet alleen voor.

Meer informatie over mantelzorg

Persoonlijk gesprek

Heeft u vragen over het mantelzorgen? Neem dan gerust contact op met onze consulenten via onderstaande knop. Wij nemen graag contact met u op om samen te kijken naar uw vraag.

Neem contact op

Activiteiten en cursussen

Wij organiseren regelmatig activiteiten of cursussen. Hieraan deelnemen geeft u even tijd voor uzelf. Kijk op onze activiteitenkalender voor meer informatie.

Jonge mantelzorgers

Ben jij jong en zorg je voor iemand bij jou thuis? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Als jonge mantelzorger kun je informatie, advies en begeleiding krijgen.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 25 jaar, die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Mantelzorg kan een grote impact hebben op je leven. Je staat er niet alleen voor. Praat over je zorgen met anderen: op school, met vrienden of familie. Wil je een persoonlijk gesprek over je situatie hebben met een consulent mantelzorg? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Wil je andere jonge mantelzorgers ontmoeten? Neem dan contact op met het Mantelzorg Adviespunt. Welzijn Albrandswaard organiseert met regelmaat leuke activiteiten waar je leeftijdgenoten kunt ontmoeten in een ontspannende sfeer.

Mantelzorg en Dementie

Dementie pagina

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor mensen met dementie. Daarom is het belangrijk dat zij ondersteuning krijgen om de zorg voor de naaste met dementie zo lang mogelijk vol te kunnen houden.

De ondersteuning kan komen vanuit landelijke en lokale organisaties. Denk bij landelijke aan Alzheimer Nederland, waar u terecht kunt voor informatie over dementie en omgaan met dementie. Er is een platform Dementie.nl, daar vindt u dementietips en kunt u in contact komen met lotgenoten en experts.
Betreft lokale ondersteuning kunt u terecht bij Welzijn Albrandswaard Mantelzorg, de consulenten helpen u bij het ontmoeten van lotgenoten, educatie en aanbod van ontspanningsactiviteiten. Zij werken samen met zorgprofessionals aan behoud van balans in draagkracht en draaglast.

De contactgroep Vergeet me niet, is een kleinschalige bijeenkomst waar met elkaar tips en ervaringen worden uitgedeeld, het kan steun geven om gevoelens te delen met anderen die dit ook ervaren. De contactgroep wordt begeleid door de mantelzorgconsulent en komt 1x per zes weken bij elkaar.

Per april 2022 start Alzheimer Cafe in Albrandswaard, deze bijeenkomsten zijn voor mantelzorgers, maar ook voor diegene met dementie. Elke bijeenkomst betreft een thema gericht op dementie of omgaan met dementie en is een samenwerking van welzijn- en zorgorganisaties.

Wilt u meer informatie over ondersteuning bij zorg voor iemand met dementie, neem contact op met de consulenten mantelzorg via T. 010-5018322 of M. mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl.

De Pluim voor mantelzorgers

afbeelding Pluim

Pluim voor mantelzorgers 

We kunnen u als mantelzorger niet missen in onze samenleving. Met hulp van mantelzorgers kan iedereen zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij. Daar geeft de gemeente Albrandswaard graag een Pluim voor!

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar ontvangen de Pluim als geldbedrag ter waarde van €100,00. Kinderen tot en met 11 jaar krijgen een cadeaubon.

Voldoet u aan de criteria? Dan kunt u de Pluim aanvragen voor 1 november 2024, samen met de zorgontvanger.

U kunt een pluim aanvragen wanneer de volgende voorwaarden van toepassing zijn:

  • U zorgt voor een inwoner uit de gemeente Albrandswaard.
  • De zorgontvanger is chronisch ziek, lichamelijk en/of verstandelijk beperkt, psychisch ziek of verslaafd.
  • U krijgt daar niet voor betaald.
  • U doet dat meer dan 8 uur per week en voor minimaal 3 maanden.
  • Uw zorgontvanger zou zonder deze mantelzorg meer professionele hulp nodig hebben.

U kunt als mantelzorger 1 Pluim aanvragen. Een zorgontvanger kan met maximaal 3 mantelzorgers een Pluim aanvragen. Iedere mantelzorger moet aan de voorwaarden voldoen.

Ontving u in 2023 al de Pluim en is er in uw situatie en/of in die van uw zorgontvanger niets veranderd? Dan hoeft u geen actie te ondernemen. U ontvangt begin april een brief van de gemeente met aanvullende informatie over de uitbetaling.

U kunt de pluim digitaal aanvragen via onderstaande link:

www.albrandswaard.nl/pluim

of via onderstaande formulieren:

2024 Aanvraagformulier Pluim voor Mantelzorgers

2024 Aanvraagformulier Pluim voor Jonge Mantelzorgers

Het formulier kunt u (handmatig) invullen en sturen naar:

mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl

of per post naar:

Mantelzorg Adviespunt
Welzijn Albrandswaard
Stationsstraat 10
3161KP Rhoon

Wanneer u de Pluim aanvraagt dan wordt u tevens ingeschreven bij het Mantelzorg Adviespunt Welzijn Albrandswaard.

Werk en mantelzorg

Een op de vier Nederlanders combineert mantelzorg met een betaalde baan. Dit is voor velen van hen zwaar, waardoor overbelasting dreigt. Het aantal werkende mantelzorgers zal de komende jaren alleen maar toenemen. De combinatie werk en mantelzorg is echter vaak lastig, omdat werktijden en zorgtaken elkaar overlappen. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld overbelasting, uitval op het werk, financiële problemen of minder goede mantelzorg.

Daarom bespreken wij met u graag de mogelijkheden om mantelzorg en werk te combineren, denk aan mogelijkheden betreft verlofregelingen. Ook flexibel werken kan een oplossing zijn, maak uw situatie bespreekbaar met uw leidinggevende om samen te zoeken naar oplossingen.

Indien u als werkgever een mantelzorgvriendelijk beleid op wilt stellen, dan kunnen wij adviserend zijn. Voor informatie kunt u ook terecht op de website van Werk & Mantelzorg: https://www.werkenmantelzorg.nl/.

 

 

Onze consulenten

Antoinette
Antoinette in ’t Hout

Consulent Mantelzorg
Mail mij

Karin
Karin de Witte

Consulent Mantelzorg
Mail mij

Contactinformatie

Adres

Het Huis van Albrandswaard
Stationsstraat 10
3161 KP Rhoon
Routebeschrijving

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 09.00 – 15.00 uur
Vrijdag: 09.00 – 12.00 uur

Inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag om 09.00 – 12.00 uur

Downloads mantelzorg

Aanmeldformulier Steunpunt Mantelzorg
NIeuwsbrief maart 2022
Nieuwsbrief juni 2021
Nieuwsbrief augustus 2021
Nieuwsbrief december 2021
Nieuwsbrief januari 2021
Voor jonge mantelzorgers

Aanstaande activiteiten

mei 2024
juni 2024
juli 2024
Geen evenementen gevonden!
Meer laden