Als u voor een ander zorgt, staat u er niet alleen voor. Mantelzorgondersteuning kan u hulp, advies en begeleiding bieden. De consulent van mantelzorgondersteuning kan u informeren over de ondersteuning en hulp die u als mantelzorger nodig kunt hebben.

 

Contact

In Albrandswaard is Heleen Visser het gezicht van Mantelzorgondersteuning. U kunt haar bellen of mailen. U krijgt dan zo snel mogelijk antwoord.

Adres:
Stationsstraat 10
3161 KP Rhoon
Telefoon: 010-5018322
E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmeldformulier Steunpunt Mantelzorg

NIeuwsbrief januari 2020

Nieuwsbrief april 2020

Nieuwsbrief juni 2020

Nieuwsbrief augustus 2020

Nieuwsbrief november 2020

Nieuwsbrief december 2020

Nieuwsbrief juni 2021

Nieuwsbrief augustus 2021


Mantelzorg en dementie

Onderzoek naar mantelzorg en dementie

Mensen met dementie willen graag onderdeel uitmaken van hun omgeving. Mantelzorgers willen de zorg voor hun naaste met dementie zo lang mogelijk volhouden. De gemeente voelt zich hier verantwoordelijk voor en wil ervoor zorgen dat dit mogelijk is. Maar hoe kan de gemeente dat doen?

Van belang is voor de gemeente om goed op de hoogte te zijn van de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorger.

Om mee te werken aan dit onderzoek heeft Steunpunt Mantelzorg SWA in februari 2021 een enquête gehouden onder mantelzorgers die zorgen of hebben gezorgd voor een naaste met dementie.

Op deze manier kunnen we met elkaar zorgen voor een dementievriendelijke gemeente.

 

Wat is een dementievriendelijke gemeente?

In een dementievriendelijke gemeente:

  • kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving.
  • maakt de gemeente begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en  hun mantelzorgers.
  • vergroot de gemeente de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap, bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen Omgaan met dementie.

 

Zo ontstaat een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent.

Wilt u meer weten betreft mantelzorg en dementie, kunt u contact opnemen met SWA Steunpunt Mantelzorg T. 010-5018322 , M. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Cursus

De Mantelzorgondersteuningen van Ridderkerk, Albrandswaard en Barendrecht organiseren cursussen voor mantelzorgers. Tijdens deze cursus deelt u in een ontspannen en gezellige sfeer uw ervaringen en tips met andere mantelzorgers, krijgt u informatie en gaat u praktisch aan de slag.

Onder het kopje Activiteiten op deze website vindt u alle aankomende activiteiten en cursussen.

 

Lotgenotencontact

Bent u partner van iemand met (beginnende) dementie? En wilt u graag eens ervaringen en tips, maar ook vreugde en verdriet uitwisselen met lotgenoten? Neem dan eens contact op met Mantelzorgondersteuning. Wij kunnen proberen u in contact te brengen met lotgenoten in de omgeving.

Informatie contactgroep Vergeet me niet:  Flyer contactgroep Vergeet me niet!

 

Zorgt u voor een kind met autisme? Dan is er een mogelijkheid om met andere ouders ervaringen en tips uit te wisselen, zo kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen. De contactgroep is een ontmoetingsplek voor ouders om elkaar te inspireren, te verbinden en elkaar te versterken. De contactgroep komt 1 x per kwartaal bij elkaar in Wijkcentrum Portland, de data kunt u vinden in de activiteitenkalender.

  

Jonge mantelzorgers

Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorgers zijn, Zij zorgen bijvoorbeeld voor hun ouder, broer of zus.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven.

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? En moet je daarom thuis vaak meehelpen of voor een familielid zorgen? Dan ben jij een jonge mantelzorger. 

Je staat er niet alleen voor dus deel je zorg! Op school, met vrienden of familie of de consulent van Steunpunt Mantelzorg. Wil je andere jonge mantelzorgers ontmoeten, neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg. Er zijn met regelmaat activiteiten waar jonge mantelzorgers elkaar ontmoeten in een ontspannende sfeer.

De consulent bezoekt alle basisscholen van Albrandswaard om aan kinderen van groep 5 en 6 voorlichting te geven over mantelzorg.

Nieuwsbrief voor jonge mantelzorgers januari 2021

 

Werk en mantelzorg

Een op de vier Nederlanders combineert mantelzorg met een betaalde baan. Dit is voor velen van hen zwaar, waardoor overbelasting dreigt. Het aantal werkende mantelzorgers zal de komende jaren alleen maar toenemen. De combinatie werk en mantelzorg is echter vaak lastig, omdat werktijden en zorgtaken elkaar overlappen. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld overbelasting, uitval op het werk, financiële problemen of minder goede mantelzorg.

Daarom bespreken wij met u graag de mogelijkheden om mantelzorg en werk te combineren, denk aan mogelijkheden betreft verlofregelingen. Ook flexibel werken kan een oplossing zijn, maak uw situatie bespreekbaar met uw leidinggevende om samen te zoeken naar oplossingen.

Indien u als werkgever een mantelzorgvriendelijk beleid op wilt stellen, dan kunnen wij adviserend zijn. Voor informatie kunt u ook terecht op de website van Werk & Mantelzorg.

 

Activiteiten

Voor de activiteiten verwijzen we u ook naar Activiteiten, ook op deze website.

 

Rouw en Verlies

Vanaf 8 oktober starten de bijeenkomsten Rouw en Verlies.
Voor meer informatie: Flyer Rouw en Verlies

 

Wandelen tijdens coronaperiode

Inspelende op de huidige maatregelen zijn er mogelijkheden om te wandelen met Aad Wijntjes in aangepaste vorm, op dinsdagmiddag van 13 tot 14. U kunt zich aanmelden bij Aad via 06-46226208.

 

Pluim voor Mantelzorgers

Mantelzorgpluim 2021

We kunnen u als mantelzorger niet missen in onze samenleving. Met hulp van mantelzorgers kan iedereen zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij. Daar geeft gemeente Albrandswaard graag een Pluim voor! Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar ontvangen de Pluim als geldbedrag ter waarde van € 75,-. Kinderen tot en met 11 jaar krijgen een bon.

Vanaf 1 april 2021 is het weer mogelijk om voor de Mantelzorgpluim in aanmerking te komen. Voldoet u aan de criteria? Vraag dan de Pluim aan vóór 1 december 2021 samen met de persoon voor wie u zorgt.

Criteria voor de Pluim

U kunt een Pluim aanvragen wanneer de volgende criteria op u van toepassing is:

  • U zorgt voor een inwoner van de gemeente Albrandswaard;
  • Deze zorgontvanger is chronisch ziek, lichamelijk en/of verstandelijk beperkt, psychisch ziek of verslaafd;
  • U krijgt daar niet voor betaald;
  • U doet dat meer dan 8 uur per week en voor minimaal 3 maanden;
  • Uw zorgontvanger zou zonder deze mantelzorg meer professionele zorg nodig hebben.

U kunt als mantelzorger één keer per jaar een Pluim aanvragen. Een zorgontvanger kan met maximaal 3 mantelzorgers een Pluim aanvragen. Iedere mantelzorger moet dan wel aan alle criteria voldoen.

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, krijgt u bericht of u wel of niet in aanmerking komt voor een Pluim. Als u in aanmerking komt, ontvangt u de Pluim in oktober. Is de aanvraag later dan oktober ontvangen en komt u in aanmerking? Dan ontvangt u de Pluim binnen 4 weken.

Heeft u in 2020 al de Pluim ontvangen? Dan hoeft u geen actie te ondernemen. U ontvangt in april 2021 een brief met aanvullende informatie over de uitbetaling van de Pluim voor Mantelzorgers 2021.

Aanvragen

Als u de Pluim voor het eerst aanvraagt, doet u dat gezamenlijk met de zorgontvanger via het aanvraagformulier.

U kunt het aanvraagformulier:
• online invullen
• downloaden, invullen en opsturen naar SWA, Steunpunt Mantelzorg, Rijsdijk 17a, 3161 HK Rhoon.
• afhalen bij de receptie SWA van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur, Stationsstraat 10, 3161 KP Rhoon

De Pluim voor Mantelzorgers moet door zowel de zorgontvanger als mantelzorger ondertekend worden.


Twijfelt u of u mantelzorger bent of heeft u een andere vraag?

Neem gerust contact op met de consulenten mantelzorg Roos Drouen en Heleen Visser via telefoonnummer 010-5018322 of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanvraagformulier Pluim voor Mantelzorgers 2021

Aanvraagformulier Pluim voor jonge Mantelzorgers 2021

 

Extra informatie

Kijk bij handige links voor extra informatie