Als u voor een ander zorgt, staat u er niet alleen voor. Mantelzorgondersteuning kan u hulp, advies en begeleiding bieden. De consulent van mantelzorgondersteuning kan u informeren over de ondersteuning en hulp die u als mantelzorger nodig kunt hebben.

 

Contact

In Albrandswaard is Heleen Visser het gezicht van Mantelzorgondersteuning.U kunt haar bellen of mailen. U krijgt dan zo snel mogelijk antwoord.

Adres:
Rijsdijk 17A
3161 HK Rhoon
Telefoon: 010-5018322
E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

SWA folder Mantelzorg

Aanmeldformulier Steunpunt Mantelzorg

Nieuwsbrief juni 2018

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief juni 2019

NIeuwsbrief januari 2020

 

Cursus

De Mantelzorgondersteuningen van Ridderkerk, Albrandswaard en Barendrecht organiseren cursussen voor mantelzorgers. Tijdens deze cursus deelt u in een ontspannen en gezellige sfeer uw ervaringen en tips met andere mantelzorgers, krijgt u informatie en gaat u praktisch aan de slag.

Op de pagina nieuws vindt u alle aankomende activiteiten en cursussen.

Lotgenotencontact

Bent u partner van iemand met (beginnende) dementie? En wilt u graag eens ervaringen en tips, maar ook vreugde en verdriet uitwisselen met lotgenoten? Neem dan eens contact op met Mantelzorgondersteuning. Wij kunnen proberen u in contact te brengen met lotgenoten in de omgeving.

Informatie contactgroep Vergeet me niet: Flyer Vergeet me niet

 

Mantelzorg door jonge kinderen

De consulent bezoekt alle basisscholen van Albrandswaard om aan kinderen van groep 5 en 6 voorlichting te geven over mantelzorg.

Informatie Dag van de Jonge Mantelzorger: Uitnodiging

 

 

Albrandswaard maakt werk van mantelzorg

Stichting Welzijn Albrandswaard wil een mantelzorgvriendelijk werkklimaat bij werkgevers in Al-brandswaard en omgeving realiseren. SWA biedt hiervoor advies, onderzoek en helpt met het implementeren van personeelsbeleid bij bedrijven/werkgevers die actief werk willen maken van Mantelzorg. Hierbij hoort een Erkenning “Wij werken mantelzorgvriendelijk”, waarmee men aantoont goede oplossingen voor de werknemers met mantelzorgtaken te kunnen bieden.Waarom is dit van belang?

Enkele feiten op een rij:

  • Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers, waarvan 1,1 miljoen mantelzorgers langdurig en intensief voor een ander zorgen. Zij doen dit minimaal acht uur per week én langer dan drie maanden. Bijna de helft van de mantelzorgers is tussen de 45 en 65 jaar
  • 71% van de mantelzorgers onder de 65 jaar heeft ook betaald werk. Anders gezegd: van de werkende beroepsbevolking combineert 1 op de 8 werknemers werk met mantelzorgtaken. Onderzoek toont aan dat bij zorginstellingen 1 op de 4 werknemers mantelzorger is.
  • 50% van de werkende mantelzorgers voelt zich overbelast en ervaart problemen met de combinatie werk en zorgtaken.
  • Gemiddeld besteden mantelzorgers 17 uur per week aan mantelzorgtaken.
  • Vrouwen (61%) verrichten vaker mantelzorgtaken dan mannen en dat betekent dat in sectoren waarin veel vrouwen werken meer werknemers mantelzorgtaken hebben. Dit geldt in het bijzonder voor werknemers in de zorgsector, omdat zij zorgtaken vaak naar zich toetrekken.
  • 45% van de werknemers maakt mantelzorg niet bespreekbaar op het werk.
  • Het aantal mantelzorgers op de werkvloer wordt door collega’s en leidinggevenden onder-schat. In werkelijkheid is het aantal mantelzorgers op de werkvloer 2x zo groot als men denkt.

 

Een bedrijf/werkgever kan bij SWA kiezen voor een enkel advies of een wat langer traject, passend bij de situatie. Bijvoorbeeld een enquête onder de werknemers of een uitleg over het onderwerp aan het MT. Van belang is het bespreekbaar maken van de balans werk en privé en de invloed die zorgtaken in de thuissituatie kunnen hebben op het functioneren op het werk.

De werkgever heeft baat bij gezonde werknemers, die niet te zwaar belast zijn met zorgtaken in de thuissituatie. Hierdoor kan eventuele uitval door ziekte voorkomen worden. Voor de werknemer geldt dat wanneer de zorg thuis goed geregeld is, je met een gerust hart aan het werk kan gaan en blijven!

In oktober 2014 hebben de eerste drie bedrijven de Erkenning “Wij werken mantelzorgvriendelijk” ontvangen. Dit zijn Binder Groenprojecten, Intratuin Rhoon en Bouw- en Aannemingsbedrijf Zoeteman.

Bent u ook geïnteresseerd om met uw bedrijf of organisatie aan de slag te gaan met dit thema? Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met:

SWA/Mantelzorgondersteuning
Rijsdijk 17a
3161 HK Rhoon

Tel: 010-5018322
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Activiteiten

 

Contact voor ouders met kind met autisme - donderdag 16 januari 2020 van 19.30 - 21.30 uur in Wijkcentrum Portland

Voor meer informatie en aanmelding:  Uitnodiging en aanmelden 16 januari 2020

 

Op 18 maart is er een Paasworkshop van 10.00 -12.00 uur in Het Lokaal. Voor meer informatie en aanmelden (tot 12 maart): Workshop Pasen

Op 9 april wordt er een training Houding en Tiltechniek gegeven. Voor meer informatie en aanmelden: Training Houding en Tiltechniek

 

Voor de activiteiten verwijzen we u ook naar de activiteitenkalender, ook op deze website.

 

Mededeling yoga-les:

Beste mantelzorger, yogadeelnemer,

Bij deze wil ik doorgeven dat er aankomende donderdag 5 december 2019 geen yogales is i.v.m. Sinterklaasfeest.

Daarnaast is er in overleg met Karin besloten dat er rond de Kerst een aantal keren er geen yogalessen zijn.

Op 19 december is de laatste les van 2019 en dan wordt er weer gestart op donderdag 23 januari.

 

Het is u waarschijnlijk opgevallen dat de lessen erg goed bezocht worden, gezien de wijze waarop Karin de les verzorgd is dit ook begrijpelijk.

Het is een vorm van ontspanning welke wordt gewaardeerd en neemt de groei van de groep steeds meer toe en dat is een mooie ontwikkeling.

Om te zorgen dat de les overzichtelijk blijft, ook voor nieuwe mantelzorgers haalbaar is en daardoor ook zijn doel behaald, gaan we voor het komend jaar een oplossing zoeken en wordt deze nog aan u bekend gemaakt.

 

Pluim voor Mantelzorgers

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de samenleving. Gemeente Albrandswaard geeft een blijk van waardering voor de langdurige en intensieve zorg die mantelzorgers geven aan één of meerdere inwoners van Albrandswaard.
Dit vindt plaats in de vorm van een eenmalig geldbedrag van €75,00 euro.


Criteria voor de Pluim

U komt in aanmerking voor de Pluim als u voldoet aan de volgende criteria:
• U zorgt voor een inwoner van de gemeente Albrandswaard
• U zorgt in 2019 voor iemand die chronisch ziek, lichamelijk of verstandelijk beperkt, psychisch ziek of verslaafd is
• U wordt niet betaald voor de uitvoering van de zorgtaken
• U voert de zorgtaken uit voor meer dan 8 uur per week en minimaal drie maanden
• U heeft een sociale relatie met degene voor wie u zorgt
• Uw mantelzorgontvanger zou zonder de mantelzorg meer professionele zorg nodig hebben.


Pluim in 2018 ontvangen?
Heeft u in 2018 al eerder de Pluim ontvangen? Dan heeft u inmiddels een brief ontvangen vanuit de gemeente en wordt het bedrag in het vierde kwartaal op uw rekening gestort. U hoeft niet opnieuw een aanvraag in te dienen.


Aanvragen

Als u de Pluim voor het eerst aanvraagt, doet u dat gezamenlijk met de zorgontvanger via het aanvraagformulier.

U kunt het aanvraagformulier:
• online invullen;
• downloaden, invullen en opsturen naar SWA, Steunpunt Mantelzorg, Rijsdijk 17a, 3161 HK Rhoon.
• afhalen bij de receptie SWA van maandag t/m donderdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur, Rijsdijk 17a, 3161 HK Rhoon)

De Pluim voor Mantelzorgers kan tot en met 30 november 2019 aangevraagd worden.

De Pluim voor Mantelzorgers moet door zowel de zorgontvanger als mantelzorger ondertekend worden.

 

Aanvraagformulier Pluim 2019


Twijfelt u of u mantelzorger bent of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact op met Steunpunt Mantelzorg, Heleen Visser. U kunt haar bereiken op telefoonnummer 010-5018322 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Extra informatie

Kijk bij handige links voor extra informatie