Als u voor een ander zorgt, staat u er niet alleen voor. Mantelzorgondersteuning kan u hulp, advies en begeleiding bieden. De consulent van mantelzorgondersteuning kan u informeren over de ondersteuning en hulp die u als mantelzorger nodig kunt hebben.

 

Contact

In Albrandswaard is Heleen Visser het gezicht van Mantelzorgondersteuning.U kunt haar bellen of mailen. U krijgt dan zo snel mogelijk antwoord.

Adres:
Rijsdijk 17A
3161 HK Rhoon
Telefoon: 010-5018322
E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

SWA folder Mantelzorg

Aanmeldformulier Steunpunt Mantelzorg

NIeuwsbrief januari 2020

Nieuwsbrief april 2020

Nieuwsbrief juni 2020

Nieuwsbrief augustus 2020


 

Cursus

De Mantelzorgondersteuningen van Ridderkerk, Albrandswaard en Barendrecht organiseren cursussen voor mantelzorgers. Tijdens deze cursus deelt u in een ontspannen en gezellige sfeer uw ervaringen en tips met andere mantelzorgers, krijgt u informatie en gaat u praktisch aan de slag.

Onder het kopje Activiteiten op deze website vindt u alle aankomende activiteiten en cursussen.

 

Lotgenotencontact

Bent u partner van iemand met (beginnende) dementie? En wilt u graag eens ervaringen en tips, maar ook vreugde en verdriet uitwisselen met lotgenoten? Neem dan eens contact op met Mantelzorgondersteuning. Wij kunnen proberen u in contact te brengen met lotgenoten in de omgeving.

Informatie contactgroep Vergeet me niet:  Flyer contactgroep Vergeet me niet!

Helaas kan de bijeenkomst op donderdag 24 september niet doorgaan, i.v.m. werkzaamheden in wijkcentrum De Boekenstal

 

Zorgt u voor een kind met autisme? Dan is er een mogelijkheid om met andere ouders ervaringen en tips uit te wisselen, zo kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen. De contactgroep is een ontmoetingsplek voor ouders om elkaar te inspireren, te verbinden en elkaar te versterken. De contactgroep komt 1 x per kwartaal bij elkaar in Wijkcentrum Portland, de data kunt u vinden in de activiteitenkalender.

  

Jonge mantelzorgers

Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorgers zijn, Zij zorgen bijvoorbeeld voor hun ouder, broer of zus.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven.

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? En moet je daarom thuis vaak meehelpen of voor een familielid zorgen? Dan ben jij een jonge mantelzorger. 

Je staat er niet alleen voor dus deel je zorg! Op school, met vrienden of familie of de consulent van Steunpunt Mantelzorg. Wil je andere jonge mantelzorgers ontmoeten, neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg. Er zijn met regelmaat activiteiten waar jonge mantelzorgers elkaar ontmoeten in een ontspannende sfeer.

De consulent bezoekt alle basisscholen van Albrandswaard om aan kinderen van groep 5 en 6 voorlichting te geven over mantelzorg.

 

Werk en mantelzorg

Een op de vier Nederlanders combineert mantelzorg met een betaalde baan. Dit is voor velen van hen zwaar, waardoor overbelasting dreigt. Het aantal werkende mantelzorgers zal de komende jaren alleen maar toenemen. De combinatie werk en mantelzorg is echter vaak lastig, omdat werktijden en zorgtaken elkaar overlappen. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld overbelasting, uitval op het werk, financiële problemen of minder goede mantelzorg.

Daarom bespreken wij met u graag de mogelijkheden om mantelzorg en werk te combineren, denk aan mogelijkheden betreft verlofregelingen. Ook flexibel werken kan een oplossing zijn, maak uw situatie bespreekbaar met uw leidinggevende om samen te zoeken naar oplossingen.

Indien u als werkgever een mantelzorgvriendelijk beleid op wilt stellen, dan kunnen wij adviserend zijn. Voor informatie kunt u ook terecht op de website van Werk & Mantelzorg.

 

Activiteiten

Voor de activiteiten verwijzen we u ook naar Activiteiten, ook op deze website.

 

Yoga tijdens coronaperiode

Nu de sportscholen per 1 juli weer open mogen en er kleine bijeenkomsten georganiseerd mogen worden, natuurlijk met inachtneming van de 1,5 meter regel, kunnen we weer starten met de yogalessen.

Maar…… er mogen niet meer dan 10 deelnemers aanwezig zijn per les om de 1,5 meter te kunnen waarborgen.

Dit zijn de regels om alles op juiste te laten verlopen:

 • U meldt zich aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-24227409. Spontaan meedoen gaat momenteel helaas niet.
  Bij COVID-klachten bij u zelf of huisgenoten graag thuisblijven.
 • U neemt zelf een yogamatje mee en dekentje of kussen. Stoelen zijn wel aanwezig en worden gereinigd voor gebruik.
 • Betalingen mag contant, maar liefst per mail of app. Dit betaalverzoek wordt direct na aanmelding verstuurd.
 • Helaas schenken we nog geen koffie en thee na afloop, eerst gaan we kijken hoe de lessen verlopen.
 • Bij mooi weer kan het zijn dat de les naar buiten wordt verplaatst, dit wordt door de yogadocent bepaald.

Let op: er is een zomerstop van 20 augustus  tot 1 oktober

 

Wandelen tijdens coronaperiode

Het wandelen in groepsverband is toegestaan en daarom starten we weer het wandelen voor mantelzorgers op dinsdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur onder begeleiding van Aad Wijntjes.

Alles is anders, zo ook het wandelen met elkaar. Om dit goed te laten verlopen gaat het als volgt.

De regels zijn:

 

Op deze aangepaste wijze kunt u hopelijk weer genieten van het mooie Albrandswaardse landschap en elkaar weer ontmoeten.

 

Pluim voor Mantelzorgers

Mantelzorgpluim 2020

We kunnen u als mantelzorger niet missen in onze samenleving. Met hulp van mantelzorgers kan iedereen zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij. Daar geeft gemeente Albrandswaard graag een Pluim voor! Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar ontvangen de Pluim als geldbedrag ter waarde van € 75,-. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen een bon.

Vanaf 1 april 2020 is het weer mogelijk om voor de Pluim voor Mantelzorgers in aanmerking te komen. Voldoet u aan de criteria? Vraag dan de Pluim vóór 1 december 2020 samen met de persoon voor wie u zorgt aan.

Criteria voor de Pluim

U kunt een Pluim aanvragen wanneer de volgende criteria op u van toepassing is:

 • U zorgt voor een inwoner van de gemeente Albrandswaard;
 • Deze zorgontvanger is chronisch ziek, lichamelijk en/of verstandelijk beperkt, psychisch ziek of verslaafd;
 • U krijgt daar niet voor betaald;
 • U doet dat meer dan 8 uur per week en voor minimaal 3 maanden;
 • Uw zorgontvanger zou zonder deze mantelzorg meer professionele zorg nodig hebben.

U kunt als mantelzorger één keer per jaar een Pluim aanvragen. Een zorgontvanger kan met maximaal 3 mantelzorgers een Pluim aanvragen. Iedere mantelzorger moet dan wel aan alle criteria voldoen.

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, krijgt u een brief vanuit de gemeente of u wel of niet in aanmerking komt voor een Pluim. Als u in aanmerking komt, ontvangt u de Pluim in oktober. Is de aanvraag later dan oktober ontvangen en komt u in aanmerking? Dan ontvangt u de Pluim binnen 4 weken.

Was u in 2019 ook al mantelzorger en is er in uw situatie en/of van uw zorgontvanger niets veranderd? Dan hoeft u geen actie te ondernemen. U ontvangt in april 2020 een brief met aanvullende informatie over de uitbetaling van de Pluim voor Mantelzorgers 2020.

Aanvragen

Als u de Pluim voor het eerst aanvraagt, doet u dat gezamenlijk met de zorgontvanger via het aanvraagformulier.

U kunt het aanvraagformulier:
• online invullen
• downloaden, invullen en opsturen naar SWA, Steunpunt Mantelzorg, Rijsdijk 17a, 3161 HK Rhoon.
• afhalen bij de receptie SWA van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur, Rijsdijk    17a, 3161 HK Rhoon

De Pluim voor Mantelzorgers moet door zowel de zorgontvanger als mantelzorger ondertekend worden.


Twijfelt u of u mantelzorger bent of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact op met Steunpunt Mantelzorg, Heleen Visser. U kunt haar bereiken op telefoonnummer 010-5018322 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanvraagformulier Pluim voor Mantelzorgers 2020

 

Extra informatie

Kijk bij handige links voor extra informatie