Skip to main content

Door Astrid Potuijt

POORTUGAAL – Een Maatje kan je zijn op heel veel verschillende vlakken. Voor een kletspraatje, een spelletje, een wandeling of door te helpen met de administratie of door boodschappen voor een ander te doen. 

Emma de Schelde (20) bedacht twee jaar geleden dat ze ook graag wat voor een ander wilde betekenen. Het liefst een senior, want ouderen spreken haar meer aan dan kinderen. Ze had al geruime tijd trainingen gegeven bij RWA, dus vrijwilligerswerk was haar op die leeftijd al niet vreemd. ‘’Ik kwam in contact met Welzijn Albrandswaard en zij brachten mij weer in contact met Kees Speksneijder”, vertelt Emma. ‘’Kees en ik hadden meteen een klik en sinds die tijd doe ik wekelijks boodschappen voor hem.”

Als Emma een keertje niet kan, neemt haar moeder het over. Zo zit Kees nooit zonder boodschappen. ‘’Ik vind het heel fijn dat Emma de boodschappen voor mij doet”, vertelt hij. ‘’Ze komt dan ook nog even kletsen en dan hebben we het over van alles en nog wat.” Emma lacht. ‘’Kees heeft altijd wel wat te vertellen. Voor zijn 82 jaar kan hij goed met de computer omgaan. Hij bestelt spullen via internet en heeft altijd wel iets om mij te laten zien of een goed verhaal.”

Emma studeert Sportkunde en hoopt aan het einde van dit schooljaar af te studeren. Daarnaast werkt ze een aantal uren bij de theeschenkerij van De Buytenhof. Toen ze twee jaar geleden begon met boodschappen te doen voor Kees, deed ze dat op de fiets. Tegenwoordig heeft ze een rijbewijs en mag ze de auto van haar moeder gebruiken.

‘’Emma stuurt mij op zondag een mail waarin ik kan invullen wat voor boodschappen ik nodig heb”, zegt Kees. ‘’Het is iedere week zo’n beetje hetzelfde”, voegt Emma toe, “dus inmiddels weet ik wel wat er nodig is.”
Op zaterdag gaat Kees zelf naar de supermarkt in zijn scootmobiel. Hij haalt iedere week hetzelfde: Stokbrood en zalmsalade. ‘’Ik kan niet veel meer meenemen en als het weer tegenzit, kan ik ook niet gaan.”

Kees verloor twee jaar geleden onverwachts zijn vrouw. Korte tijd later kreeg hij een maatje aangeboden van Welzijn Albrandswaard. Naast Emma heeft hij ook huishoudelijke hulp en komt ‘maatje’ Ed eens in de week langs voor een kletspraatje. Voor Kees heel fijn dat er op deze manier naar hem omgekeken wordt.

‘’Ik heb een voldaan gevoel als ik weer bij Kees vandaan kom”, vertelt Emma. ‘’Ik vind het echt leuk en stop er ook zeker niet mee als ik dadelijk klaar ben met mijn studie.”

‘’Je hebt veel meer vrije tijd dan je denkt”, vervolgt Emma. ‘’Met de lege uurtjes die je hebt kan je iemand echt blij maken. In de mailtjes die wij van Welzijn Albrandswaard krijgen, zie ik oproepjes voor senioren die een maatje zoeken om bijvoorbeeld eens per week een uurtje koffie te drinken. Wat is nu eigenlijk een uurtje? Ik denk dat er veel meer jongeren zoiets zouden kunnen doen.”
Dat Kees en Emma elkaar al twee jaar kennen blijkt wel. Kees maakt een grapje over dat hij zo knorrig kan zijn. Emma ontkent dat. ‘’Je bent niet knorrig”. lacht ze. ‘’Maar wel heel eigenwijs.”

In de tuin van Kees maken we een foto. Daarna overhandigt Emma Kees de kassabon van de boodschappen die ze eerder deze dag deed. Ik laat ze gezellig keuvelend achter aan de eettafel.

Informatie

Voor meer informatie over de verschillende maatjesprojecten van Welzijn Albrandswaard, kan men contact opnemen met de coördinator maatjesprojecten T. 010-5018322 of mail: maatjes@welzijnalbrandswaard.nl.

 

Laat een reactie achter