Even voorstellen,

Marlies

Mijn naam is Marlies Burger en ik ben projectleider dementie in Albrandswaard. Sinds 2022 zet de gemeente Albrandswaard zich actief in voor mensen met dementie en hun Mantelzorger. Sinds de start van dit project werk ik met verschillende partners, zoals bijvoorbeeld Argos, binnen Albrandswaard samen voor een dementie vriendelijke gemeente. Wij geven voorlichting, doen activiteiten en nazorg voor inwoners en hun partners die te maken krijgen met dementie.

 

.

Wat is een dementie vriendelijke gemeente?

Schermafbeelding 2022 11 15 162526

Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Dit doen we binnen Albrandswaard door de kennis over de ziekte dementie te vergroten (het herkennen van en omgaan met mensen met dementie). Er wordt door verschillende partners actief samen gewerkt om kennis en krachten te bundelen over dementie. Tevens stimuleren en faciliteren we burgers, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Daarnaast kijken we hoe we begeleiding op maat mogelijk kunnen maken voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Hoe herken je dementie?

Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van o.a. de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 zal het aantal mensen met dementie verder oplopen naar ruim 620.000. Iedereen zal te maken gaan krijgen met dementie in zijn of haar omgeving. Is het niet privé, dan wel in de supermarkt, op straat, in het theater of tijdens uw sport.

Belangrijk dus om iedereen te voorzien van informatie over dementie. Hoe herken je dementie? Wat kunt u doen bij het vermoeden van dementie? Etc.

Wij bieden derhalve een training dementie aan. Deze training is voor iedereen; inwoners, professionals, vrijwilligers, winkeliers, etc. Deze training heeft een groot maatschappelijk belang! De training is een is een tijdsinvestering van maximaal 2,5 uur en voor u kosteloos, maar voor mensen met dementie onbetaalbaar!

IMG 20230928 WA0007

Heb je interesse in het volgen van deze training? Meld je dan aan! Bij voldoende animo zal er een datum worden gepland en zal de training gaan plaatsvinden op een locatie in Albrandswaard.

Samenwerkingspartners

Welzijn Albrandswaard werkt samen met diverse partners.

logo gemeente

AAFJElogo Stichting de Toekomst12

Dementie journaal

Om de maand komt er een dementiejournaal uit in de Schakel en online. Het dementiejournaal is een belangrijke manier om u als burger, bedrijf en/of organisatie te voorzien van informatie/ kennis over dementie. Het is belangrijk om met elkaar inwoners met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. Samen kunnen we Albrandswaard dementie vriendelijk maken en houden!

Voor het meest recente journaal klikt u op de volgende link:

Dementiejournaal Albrandswaard Oktober 2023

Oudere versies Dementie Journaal

Dementie AdviespuntWelzijn Albrandswaard Mantelzorg icon

Activiteiten en cursussen

Wij organiseren regelmatig activiteiten of cursussen. Hieraan deelnemen geeft u even tijd voor uzelf. Kijk op onze activiteitenkalender voor meer informatie.

Mantelzorg en Dementie

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor mensen met dementie. Daarom is het belangrijk dat zij ondersteuning krijgen om de zorg voor de naaste met dementie zo lang mogelijk vol te kunnen houden. De ondersteuning kan komen vanuit landelijke en lokale organisaties. Denk bij landelijke aan Alzheimer Nederland, waar u terecht kunt voor informatie over dementie en omgaan met dementie. Er is een platform Dementie.nl, daar vindt u dementietips en kunt u in contact komen met lotgenoten en experts.
Betreft lokale ondersteuning kunt u terecht bij Welzijn Albrandswaard Mantelzorg, de consulenten helpen u bij het ontmoeten van lotgenoten, educatie en aanbod van ontspanningsactiviteiten. Zij werken samen met zorgprofessionals aan behoud van balans in draagkracht en draaglast.

De contactgroep Vergeet me niet, is een kleinschalige bijeenkomst waar met elkaar tips en ervaringen worden uitgedeeld, het kan steun geven om gevoelens te delen met anderen die dit ook ervaren. De contactgroep wordt begeleid door de mantelzorgconsulent en komt 1x per zes weken bij elkaar.

Per april 2022 start Alzheimer Cafe in Albrandswaard, deze bijeenkomsten zijn voor mantelzorgers, maar ook voor diegene met dementie. Elke bijeenkomst betreft een thema gericht op dementie of omgaan met dementie en is een samenwerking van welzijn- en zorgorganisaties.

Wilt u meer informatie over ondersteuning bij zorg voor iemand met dementie, neem contact op met de consulenten mantelzorg via T. 010-5018322 of M. mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl.

Contact

Ontwerp zonder titel 6
Marlies Burger

Projectleider Dementie
Mail mij

Contactinformatie

Adres

Het Huis van Albrandswaard
Stationsstraat 10
3161 KP Rhoon
Routebeschrijving

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 09.00 – 15.00 uur
Vrijdag: 09.00 – 12.00 uur

Inloopspreekuur: maandag t/m vrijdag om 09.00 – 12.00 uur

Aanstaande activiteiten

juni 2024
Geen evenementen gevonden!
Meer laden